Zayıflamak
için çeşitli diyetlere başvurmak, etkili bir yolmuş gibi gözükmektedir. Hemen
her yıl değişik isimli diyetler halka sunulmakta ve sunulan ilgili diyetin
etkili olduğu iddia edilmektedir. Duymuşsunuzdur; Dukan Diyeti, Kan Grubuna
Göre Beslenme Diyeti, Karatay Diyeti, Hollywood Yıldızları Diyeti vb… Kısa
vadeli olarak bu diyetler bir parça etkili de olabilmekte; fakat bir kısmı
sağlık sorunlarına da neden olmaktadırlar. Ayrıca kısa bir süre sonra vücut
kaybettiği kiloları tekrar almakta, hatta kaybettiği kilolardan daha fazlasını
da ilave olarak alabilmektedir.
Kalıcı çözüm için, kısa vadeli bu değişik diyetlerden
vazgeçip beslenmemizi “sağlıklı bir yaşam biçimi”ne getirmemiz gerekiyor.
Alkali Diyet kitabına bu yönüyle inanıyorum ve kitapta belirtilen bilimsel
görüşlere de katılıyorum. Hatta, yakın gelecekte vücuttaki alkali-asit
dengesinin daha önemli olacağına_ kitapta da iddia edildiği gibi_ inanıyorum.
Alkali Diyet kitabında nelerden bahsediliyor, kısaca göz atalım:
Yanlış beslenme ve çevresel faktörlerin de
etkisiyle “kronik bir asitlenme” etkisinde yaşıyoruz. Çoğu insanın vücudu,
bariz şekilde asidik hale geldi. Halbuki vücudumuz hafif alkali olması için
programlanmış bir organizmadır. Vücudun asit ve alkali dengesi oluşmazsa
sağlığımız bozulmaya başlıyor. Denge bozulduğunda, kilo alma gibi nispeten daha
hafif bir rahatsızlığın yanı sıra kolesterol, osteoporoz, kırışıklıkların artışı,
eklem rahatsızlıkları, ödem, selülit, böbrek taşı oluşumu, uykusuzluk, tiroid
fonksiyonlarının azalması ve hatta kansere kadar varan olumsuz sonuçlara yol
açabilmektedir. Kanser başta olmak üzere bu tür rahatsızlıklarla ilgili birçok
araştırma sonuçlarında, vücudun asit düzeyinin oldukça yüksek ve alkali
düzeyinin düşük kaldığı tespit edilmiş.
Vücudumuzu asidik artıklardan, bir anlamda
kirlenmiş düzeyden kurtarmamız ise çok zor değil. Beslenmemizde alkali
besinlere ve içeceklere biraz daha fazla yer vermemiz gerekiyor. Kitapta liste
olarak sunulan alkali besinler var. Örneğin kabuklu hariç tüm deniz ürünleri
alkali
besinler kategorisinde ve rahatlıkla tüketilebilir. Asitlenmeye yol açtığı için kırmızı etten mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda var. Tuz seçimimizi ise, paket olarak satılan rafine edilmiş tuzlardan değil; Himalaya tuzu gibi doğal ve rafine edilmemiş tuzlardan yana kullanmamız gerekiyor.
besinler kategorisinde ve rahatlıkla tüketilebilir. Asitlenmeye yol açtığı için kırmızı etten mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda var. Tuz seçimimizi ise, paket olarak satılan rafine edilmiş tuzlardan değil; Himalaya tuzu gibi doğal ve rafine edilmemiş tuzlardan yana kullanmamız gerekiyor.
Bunun yanı sıra asidik içeceklerden (kola,
meşrubatlar, meyve suları) mümkün olduğu kadar uzak durup içeceğimiz suyu
alkali seçmemiz veya alkali hale getirmemiz gerekiyor. İngiliz karbonatı, suyu
yumuşatarak alkali yapıyor. Bir litre suya atılacak bir çay kaşığı kadar
İngiliz karbonatı, içeceğimiz suyu yeteri kadar alkali hale getiriyor.
Eğer yeteri kadar alkali olursak, özellikle
sabahları ve sonraki mesane boşaltımlarında idrar rengi açık hale geliyor,
idrar miktarı da fazlalaşıyor. Hem ter hem de dışkının kokuları ağır olmuyor.
Hatta daha iyi nefes alıp vermek mümkün hale geliyor. Eğer bunu tersi durumlar
bizde varsa, vücudun asidik bir halde olduğunu söyleyebiliyoruz. Elbette,
bunları bilimsel ölçümleme olarak da tespit etmek mümkün. Kan testlerinde bu
durum belirlenemiyor. Ancak tükürük sıvısından veya idrar testi ile asit-alkali
seviyesini kendimiz de tespit edebiliyoruz. Satın alacağımız bir Ph ölçüm
cihazı veya daha ucuza olan Ph tespit test kağıdı ile vücudun anlık olarak
alkali seviyesini belirlemek mümkün.
Bu ve bunun gibi birçok yararlı bilgiyi
edinip rahatlıkla uygulayabileceğiniz Alkali Diyet kitabını edinmenizi
öneririm. Kitabın yazarı olan Dr. Ayşegül Çoruhlu, hem tıp doktoru hem de
biyokimya ve biyomedikal uzmanı olmanın verdiği birikimini ve günceli takip
ederek yaptığı araştırmaları, sade ve akıcı bir dil ile okuyuculara sunuyor.
İster zayıflamayı kolaylaştırmak için
olsun, isterse daha sağlıklı olmak için olsun; vücudumuzu daha alkali hale
getirmemizde büyük faydalar bulunuyor.
BLOG NOTU: Çok yakında bloga, “Himalaya Tuzu” ve “Alkali
Su-Kaliteli Su” konularında yazılarım eklenecektir.
MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER
LİNKLER:
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun HT
Bloomberg TV kanalında “Kenan Erçetingöz’le 60 Dakika”
programında yaptığı söyleşinin videoları burada.
programında yaptığı söyleşinin videoları burada.
Dr.
Ayşegül Çoruhlu’nun açıklamaları burada.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder