30 Mayıs 2012 Çarşamba

SAĞLIKLI OLMA VE SAĞLIKLI ZAYIFLAMA: ALKALİ DİYET (KİTAP)



    Zayıflamak için çeşitli diyetlere başvurmak, etkili bir yolmuş gibi gözükmektedir. Hemen her yıl değişik isimli diyetler halka sunulmakta ve sunulan ilgili diyetin etkili olduğu iddia edilmektedir. Duymuşsunuzdur; Dukan Diyeti, Kan Grubuna Göre Beslenme Diyeti, Karatay Diyeti, Hollywood Yıldızları Diyeti vb… Kısa vadeli olarak bu diyetler bir parça etkili de olabilmekte; fakat bir kısmı sağlık sorunlarına da neden olmaktadırlar. Ayrıca kısa bir süre sonra vücut kaybettiği kiloları tekrar almakta, hatta kaybettiği kilolardan daha fazlasını da ilave olarak alabilmektedir.
   Kalıcı çözüm için, kısa vadeli bu değişik diyetlerden vazgeçip beslenmemizi “sağlıklı bir yaşam biçimi”ne getirmemiz gerekiyor. Alkali Diyet kitabına bu yönüyle inanıyorum ve kitapta belirtilen bilimsel görüşlere de katılıyorum. Hatta, yakın gelecekte vücuttaki alkali-asit dengesinin daha önemli olacağına_ kitapta da iddia edildiği gibi_ inanıyorum. Alkali Diyet kitabında nelerden bahsediliyor, kısaca göz atalım:
    Yanlış beslenme ve çevresel faktörlerin de etkisiyle “kronik bir asitlenme” etkisinde yaşıyoruz. Çoğu insanın vücudu, bariz şekilde asidik hale geldi. Halbuki vücudumuz hafif alkali olması için programlanmış bir organizmadır. Vücudun asit ve alkali dengesi oluşmazsa sağlığımız bozulmaya başlıyor. Denge bozulduğunda, kilo alma gibi nispeten daha hafif bir rahatsızlığın yanı sıra kolesterol, osteoporoz, kırışıklıkların artışı, eklem rahatsızlıkları, ödem, selülit, böbrek taşı oluşumu, uykusuzluk, tiroid fonksiyonlarının azalması ve hatta kansere kadar varan olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Kanser başta olmak üzere bu tür rahatsızlıklarla ilgili birçok araştırma sonuçlarında, vücudun asit düzeyinin oldukça yüksek ve alkali düzeyinin düşük kaldığı tespit edilmiş.
   Vücudumuzu asidik artıklardan, bir anlamda kirlenmiş düzeyden kurtarmamız ise çok zor değil. Beslenmemizde alkali besinlere ve içeceklere biraz daha fazla yer vermemiz gerekiyor. Kitapta liste olarak sunulan alkali besinler var. Örneğin kabuklu hariç tüm deniz ürünleri alkali
besinler kategorisinde ve rahatlıkla tüketilebilir. Asitlenmeye yol açtığı için kırmızı etten mümkün olduğu kadar uzak durmakta fayda var. Tuz seçimimizi ise, paket olarak satılan rafine edilmiş tuzlardan değil; Himalaya tuzu gibi doğal ve rafine edilmemiş tuzlardan yana kullanmamız gerekiyor.
   Bunun yanı sıra asidik içeceklerden (kola, meşrubatlar, meyve suları) mümkün olduğu kadar uzak durup içeceğimiz suyu alkali seçmemiz veya alkali hale getirmemiz gerekiyor. İngiliz karbonatı, suyu yumuşatarak alkali yapıyor. Bir litre suya atılacak bir çay kaşığı kadar İngiliz karbonatı, içeceğimiz suyu yeteri kadar alkali hale getiriyor. 

                                    Kanal A'da Yayınlanan Dr. Ayşegül Çoruhlu'nun Açıklamaları (VİDEO)
   Eğer yeteri kadar alkali olursak, özellikle sabahları ve sonraki mesane boşaltımlarında idrar rengi açık hale geliyor, idrar miktarı da fazlalaşıyor. Hem ter hem de dışkının kokuları ağır olmuyor. Hatta daha iyi nefes alıp vermek mümkün hale geliyor. Eğer bunu tersi durumlar bizde varsa, vücudun asidik bir halde olduğunu söyleyebiliyoruz. Elbette, bunları bilimsel ölçümleme olarak da tespit etmek mümkün. Kan testlerinde bu durum belirlenemiyor. Ancak tükürük sıvısından veya idrar testi ile asit-alkali seviyesini kendimiz de tespit edebiliyoruz. Satın alacağımız bir Ph ölçüm cihazı veya daha ucuza olan Ph tespit test kağıdı ile vücudun anlık olarak alkali seviyesini belirlemek mümkün.
    Bu ve bunun gibi birçok yararlı bilgiyi edinip rahatlıkla uygulayabileceğiniz Alkali Diyet kitabını edinmenizi öneririm. Kitabın yazarı olan Dr. Ayşegül Çoruhlu, hem tıp doktoru hem de biyokimya ve biyomedikal uzmanı olmanın verdiği birikimini ve günceli takip ederek yaptığı araştırmaları, sade ve akıcı bir dil ile okuyuculara sunuyor.
    İster zayıflamayı kolaylaştırmak için olsun, isterse daha sağlıklı olmak için olsun; vücudumuzu daha alkali hale getirmemizde büyük faydalar bulunuyor.

BLOG NOTU: Çok yakında bloga, “Himalaya Tuzu” ve “Alkali Su-Kaliteli Su” konularında yazılarım eklenecektir. 

 MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER LİNKLER:

Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun HT Bloomberg TV kanalında “Kenan Erçetingöz’le 60 Dakika”
programında yaptığı söyleşinin videoları burada.
 
Okuyan Us Yayınlarından çıkan Alkali Diyet kitabının linki burada.

Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun açıklamaları burada.

Alkali Diyet sitesi burada.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder