11 Haziran 2012 Pazartesi

GOYA’NIN HAYALETLERİ (FİLM)


    
    Pera Müzesi’ndeki “Goya –Zamanın Tanığı Sergisi”ne gitmeden önce Goya’nın Hayaletleri (Goya’s Ghosts – 2006) DVD filmini seyretmiştim. Bu filmle ilgili çok kısa bir tanıtım yapıp filmle ilgili düşüncelerimi aktarayım.
    2006 yılı yapımı 116 dakikalık filmin yönetmeni Milos Forman. Yönetmen, Goya’nın Hayaletleri gibi yine bir dönem filmi olan ve Mozart’ın hayatından bir kesiti nefis bir şekilde bize sunan Amadeus filmini de bize sunmuş ve besteci Mozart’ın yaşamından bir kesiti sunan filmi ile 8 Oscar alan bir başyapıt oluşturmuştu. Goya’nın Hayaletleri’nin oyuncu kadrosu da parlak; filmdeki başrollerde Javier Bardem, Natalie Portman ve Stellan Skarsgad bulunuyor.  
     Francisco de Goya (Stellan Skarsgad), 1700’lerin sonunda İspanya’da Kraliyet ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesindedir ve sanatının en başarılı eserlerini vermektedir. Fakat, Engizisyon’un da tepkisini yavaş yavaş üzerine çekmektedir.
Resimlerinde model olarak kullandığı güze Inés (Natalie Portman), Engizisyon Mahkemesi ve bu mahkemenin kararlarına gizliden gizliye etkide bulunan rahip Lorenzo (Javier Bardem) tarafından önce çok beğenilip sonra ahlaksızlık ve toplum değerlerine karşı gelmekle suçlanınca Goya, Inés’in bağışlanması için
bir takım girişimlerde bulunacaktır. Acaba Goya’nın ve Inés’in zengin olan ailesinin çabaları, din kisvesine bürünen Engizisyonun ve onun çıkarcı dostlarının zulmünden kurtulmak için olumlu bir sonuç verecek midir? Lorenzo’yu bekleyen akıbet nedir?

                                                               Filmin Fragmanı

    Öncelikle bu bir Goya filmi değil. Çünkü filmde, ressam Goya hem var, hem de yok. Evet var, çünkü olaylar bazen onun gözünden sunuluyor, onun varlığı, onun Kraliyet ve Engizisyon 
Mahkemesi ile olan ilişkileri de kısmen yansıtılıyor. Fakat bu film, fonda taşıdığı “belgesel” görüntünün yanında çoğunlukla kurgusal bir senaryoya dayanıyor. Goya, filmde isminden faydalanılmak için eklenmiş ve adeta bir “fon görüntüsü” oluşturan bir kimlik gibi gözüküyor. Hayatını okuduğum Francis de Goya’ya bu anlamda biraz haksızlık yapılmış bence.   
     Bunun dışında film, bence güzel, iyi bir film kabul edilebilir. (IMDB Notu: 6.9) Özellikle dönemini çok iyi yansıtıyor. Zaten Goya Ödülleri ve Satürn Ödülleri’nde ödüle aday gösterildiği “En İyi Kostüm Tasarımı” kategorisi de bunu doğruluyor. Oyunculuklar da harika. Özelikle Lorenzo karakterini canlandıran Javier Bardem, enfes bir oyunculuk gösteriyor. Filmin DVD’sini seyretmek isteyen film severler, Javier Bardem’in sesiyle yaptığı olağanüstü katkıyı da duymalılar. Bu nedenle de Türkçe dublaj seçeneğini değil, Türkçe altyazılı orijinal dil seçeneğini seçerek seyretmeliler. Natalie Portman da yine harika bir oyunculuk sergiliyor. Ines karakterinin hem gençliğini ve hem de yaşlılığını canlandırdığı gibi; bu karakterin kızı olan Alicia karakterini de başarıyla canlandırıyor. Toplamda 3 farklı görünümü böylesi yansıtabilmek, gerçekten kolay değil. Goya’yı canlandıran Stellan Skarsgad, senaryonun hakkını veriyor, ama gerçek Goya’nın değil. Sonuç olarak, seyredilmesi tavsiye edilebilecek, iyi bir film Goya’nın Hayaletleri.

 
MERAKLISI İÇİN İLGİLİ LİNKLER:

İstanbul Pera Müzesi’ndeki Goya-Zamanın Tanığı Sergisi ve Goya ile ilgili yazım burada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder