27 Ağustos 2012 Pazartesi

YÖRÜNGE ROMANI (The Gravity)(Tess GERRITSEN)


   
        Sadece yeni okumuş veya okumakta olduğum değil, geçmişte okuyup beğendiğim kitapları da burada tanıtıyorum. Üç yıl kadar önce arayıp zar zor bulabildiğim, okuduğumda da aradığıma değmiş dediğim bu kitap, Tess Gerritsen’in yazdığı, uzay istasyonunda geçen bir bilimkurgu gerilimi olan “Yörünge”, orijinal ismiyle “The Gravity” romanı. Eserin orijinal ismi, “Yerçekimi” olmasına rağmen kitap için “Yörünge” ismini koymak Bilge Kültür Sanat Yayınevi için daha uygun bir seçenek olmuş.
       Yörünge romanında olaylar okyanusun altı bin metre altında bir araştırma ile başlar. Burada olağanüstü ortamda bile yaşayabilen bir canlının varlığına okur olarak şahit oluruz. Daha sonra kontrol altındaki bir virüs, bilimsel bir araştırma amacıyla uzaya, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilir. Böylece, zorlu bir süreç, ölüm kalım mücadelesi de başlamış olur. Yerçekiminin olmadığı, ağırlıksız ortamdaki Uzay İstasyonunda yaşamak zaten çok kolay değilken, bir de kontrolden çıkmış olan bu virüsü bertaraf etmek, hem uzay ekibindekiler için, hem de NASA dahil olmak üzere dünyadaki uçuş kontrol ekibi için hiç kolay olmayacaktır.
    Yazar, romanında uzaya yolculuk yapıp dönmekle ve bir Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşamakla ilgili önemli bilgileri bize işlediği konunun paralelinde naklediyor. Romanı bitirdiğimde yazarın bu romanı yazabilmek için sıkı bir araştırma yapmış olduğunu düşünmüştüm. Yazarın Kasım 2011’de İstanbul Kitap Fuarı’na imza günü için katıldığını gördüğümde yazarla tanışmak ve konuşmak istedim. “Çırak” isimli kitabını alıp “Yörünge (The Gravity) romanını okuyup çok beğendiğimi, bu roman için çok araştırma yapıp yapmadığını sorduğumda, haftalar boyu araştırma yaptığını, NASA da dahil olmak üzere bir çok bilimsel kuruma gittiğini belirtmişti. 
       Roman, salt teknik konularla dolu bir gerilim bilimkurgu romanı değil elbette. Yer yer duygusal olayların yaşandığı; sevgi, özlem, yaşamın değeri gibi konuları da başarıyla romanda barındıran güzel bir eser. Romanı, şu anda piyasada ikinci el de dahil olmak üzere bulmanız oldukça zor. Bu nedenle eğer bir şekilde bulursanız kaçırmayın derim. Bu arada romanın (üçüncü) yeni bir baskısı niçin
yapılmaz onu da anlayabilmiş değilim. Bu konuya, daha önce yazdığım Bilimkurgu Yazıları-1 isimli incelememde de değinmiştim.

  
       Biraz da yazardan bahsedeyim. Çin asıllı, Amerikalı olan yazar Tess Gerritsen, bir suç ve tıbbi gerilim yazarı. Yazdığı birçok kitap, çok satanlar listesine giriyor. Örneğin Çırak, Cerrah, Hasat gibi çok satan romanlar onun eserlerinden bazıları. Romanlarında işlenen konularla ilgili olarak verdiği mükemmel teknik bilgiler ile detaylar eserlerinin gerçekçi olmasını ve sevilmesini kolaylaştırıyor. Elbette bu gerçekliği sağlayan da ­_cerrah olmasa da_ doktorluk geçmişi ve sıkı bir araştırmacı yönü olmuştur. Gerritsen’in yazdığı eserlerde sonuçtan çok, romanın akıcılığı ve süreç daha önemlidir deniyor. Ben sadece bir romanını okudum ve bu tespit de en azından “Yörünge” romanı için geçerli. Yani okuru, (Agahta Christie ve benzeri tarzdaki bazı suç ve cinayet romanlarında görüldüğü şekilde) çoğunlukla sonucu merak etmeye götüren tarza sahip değil.      
      Birkaç gün önce Youtube sitesinde yakın dönemde vizyona girecek filmlere baktığımda, 2013 yılı başlarında “The Gravity” (filmle ilgili bilgi aşağıda) “”Yerçekimi” isimli filmin ismini de gördüm. Tanıtımda, uzayda geçen bir macera-gerilim denilince de “Ne güzel, Tess Gerritsen’in romanını filme çekiyorlar işte” diye de sevinmedim değil. Meğer değilmiş. Söz konusu “The Gravity” filmi, uzayda bir çarpışma sonrası ölüm kalım durumlarının yaşandığı başka bir senaryoya sahip macera-bilimkurgu filmi. Yani, Tess Gerritsen’in romanında olduğu gibi kontrolden çıkmış bir virüs ve Uzay İstasyonu ekibi söz konusu değil. İşin garibi, bu filmin çekilme planı ilk olarak gündeme geldiğinde Tess Gerritsen bile kendi eserinden senaryolaştırılarak The Gravity” filminin çekilecek olmasından ümitlenmiş. Fakat, 2013 başlarında gösterime girecek romanla aynı isimli bu filmle beraber bu film projesi de iptal olmuş gözüküyor. (Bakınız: Yazarın kendi sitesindeki ilgili haber ve bununla ilgili yazışmalar burada)
 
Yazarın, “Çırak” isimli romanını okuduğumda onun da tanıtım-inceleme yazısını yazacağım.  




MERAKLISI İÇİN İLGİLİ DİĞER LİNKLER

 
Yazar Gerritsen ile Türkiye’de yapılan iki ayrı röportaj burada ve burada.

Tess Gerritsen’in resmi internet sitesi burada ve blog sayfası burada.

Tess Gerritsen in Kasım 2011’de İstanbul’a gelişindeki izlenimleri ve fotoğrafları burada (blog sayfası) 

Roman ile aynı isimli, fakat farklı bir senaryosu olan, halen çekim aşamasındaki (The Gravity-2013) filminin fragmanı burada ve blog sayfası burada.   

Yazarın Türkiye’de NTV’ye verdiği kısa video röportaj burada


Romanın konusunun geçtiği ve dünyanın yörüngesinde dönen Uluslararası Uzay istasyonu’nu (ISS) tanıtan video yukarıda veya burada.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yaşama koşulları ile ilgili haber burada

"Türkiye'de Bilimkurgu ve Geleceği" isimli bilimkurgu inceleme yazım blogumda burada. 

1 yorum:

  1. şu koca bilgi ağında sizden başka bu kitaptan bahseden bir türkçe yazı yok.teşekkürler..

    YanıtlaSil